Abis

   Cel mai adanc punct de pe Terra este Groapa Marianelor, aflata in Oceanul Pacific; aceasta masoara 11022 m adancime. Cea mai mare prapastie naturala din lume are 120 km diametru, poarta numele de Qattara si se afla in Egipt.

   N-am avut ocazia sa vad niciuna dintre prapastiile amintite, dar am vazut adevarate prapastii create intre oameni, de catre oameni. Oameni care au fost prieteni sau care au avut o relatie, care pana ieri imparteau bucurii si greutati sau care se iubeau. Octavian Paler spunea ca „langa cel mai inalt pisc al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii.” Cum se poate sa lasi in urma ceea ce a fost frumos, sa stergi totul, ca si cand n-a existat? Bine, stiu ca sunt si cazuri in care unul greseste foarte mult si intervine ruptura, incerci sa ierti, dar nu poti sa mai ai incredere; de cele mai multe ori, ia nastere un adevarat razboi, alimentat de ambitie, de orgolii, de nevoia de a demonstra cine e mai bun. Oare nu se poate pune punct in mod civilizat si fiecare sa-si vada de drumul lui? Trebuie sa „lovesti” cu orice ocazie in omul care pana ieri ti-a fost prieten? Ideal ar fi ca, in clipa in care realizezi ca relatia se degradeaza, ca apar fisuri, sa iei masuri pentru a indrepta lucrurile. De ce in teorie e atat de simplu, iar in viata pare greu? De ce avem curaj sa construim giganti, sa strabatem apa si aerul, dar nu avem curaj sa recunoastem ca gresim unii fata de altii?

   Asadar, atentie la primele fisuri. Incercati sa le reparati pana nu se adancesc, pana nu se ajunge la prapastie. Atunci o sa fie mai greu, uneori chiar imposibil.

9 gânduri despre ”Abis

  1. nick2255 zice:

    Apropo de cine e mai bun, fisuri etc., tot nenea Paler spunea: „Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între a fi amabil, a nu răni oamenii și a-ți susține părerile.” Așa că, și conviețuirea este o artă și ca în orice artă, printre noi, sunt puțini artiști de valoare.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.